С признателност и достойнство

БАС и КЛУБ „ДЪЛГОЛЕТИЕ“ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА
в добавка със спомен за Алеко Константинов
Щом имаме памет, значи имаме и бъдеще! Членовете на БАС и клуб“Дълголетие“ знаят това и спазват традицията за отбелязване на паметни дати. На 9 май клубът се изпълни с хора, които станаха участници в едно тържество – поклонение пред героизма на участниците във Великата Отечествена война. Николинка Тенева, председател на БАС, представи историческите факти. Даде възможност на присъстващите да вземат отношение по темата, за да се превърне вечерта в разговор за съдбата на човечеството, за ролята на съвременниците, за дългът ни пред бъдещите поколения да запазим мира.
С това срещата не приключи. Стралджанци посветиха време и внимание и на Алеко Константинов, който на 11 май 1897г. пада убит. Интересният разказ на Николинка Тенева за живота и творчеството на писателя бе последван от представяне на поучителното произведение „Пази, боже, сляпо да прогледа“. Думите на Щастливеца, произнесени чрез Донка Атанасова, развълнуваха присъстващите. Нравствената присъда на Алеко над алчното и егоистичното у човека – път към неговото духовно падение, предизвика размисъл и за днешното ново поколение.
Почти всички пожелаха да се върнат в своите ученически години, да припомнят впечатления и от емблематичната повест „Бай Ганьо“, да поспорят що за герой е той – национален или социален, да си признаят дали и днес все още съществува, къде го откриват и до колко това е повод за размисъл.