Със сръчността на българката

ТАМАРИНСКИ НОСИИ И ПЕСНИ ПЕЧЕЛЯТ ПРИЯТЕЛИ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ
Второ място за певческата група на Тамарино на Национален фолклорен събор „На мегдана“ и трето място за индивидуално изпълнение на Цонка Петрова
Може малкото с.Тамарино да се намира в един доста отдалечен край на община Стралджа, може в него да живеят „една шепа хора“. Достатъчно е , че са българи с големи сърца и безпределна обич към всичко родно. Така мисли Недялка Илиева, кмет на селото, която с гордост представя местните забележителности.
Жените от селото са тези, които съхраняват от около сто години наследени народни автентични носии, песни и танци. Те с готовност обличат сукманите, препасват красивите престилки, за да покажат своето народно изкуство на различни фолклорни фестивали и събори. Последната им изява е на Националния фолклорен събор „На мегдана“ в гр.Камено където за пореден път впечатлиха жури и публика както с песните, така и с носиите.И спечелиха награди. Украсите, съсредоточени по полите на сукманите, по пазвите и ръкавите, цветовете и орнаментите действат като магия, привличат погледа, карат сърцето да се радва. Тези чувства по всяка вероятност изпитват и англичаните Били и Жаки, които от години живеят в Тамарино и са ревностни почитатели на българското народно творчество. Не само това – те обличат с радост носиите, опитват да пеят песните, да танцуват народните хора. И никога не отказват помощ за изява на самодейците. Осигуряването на превоз на певческата група до гр.Камено беше поредния повод да се радват на успеха им и да планират следващото пътуване, което ще бъде до народния събор „Мараш пее“ в Стралджа.