Стралджа празнува Деня на лозаря и винаря

Кметът на община Стралджа Атанас Киров, заедно с Цар Трифон Зарезан и стралджански лозари и винари зарязаха днес лозята, за здраве и берекет на годината, да е богата реколтата, да са пивки вината и ракиите, да продължават да носят славата на Стралджа у нас и по света.
По традиция на 14 февруари община Стралджa, съвместно с НЧ „Просвета 1892“ организира празник за Деня на винаря и лозаря – Трифон Зарезан и Конкурс за най-добро бяло и червено вино, пелин и ракия реколта 2023 г.
Гости на празника бяха областният управител Биляна Кавалджиева-Димитрова, заместник-областният управител Николай Костадинов, гостът на община Стралджа от Норвегия Андерс Щолен. Те бяха посрещнати гостоприемно в Стралджа от Цар Трифон, с музика и танци, с питка и сол. Домакините на събитието – кметът Атанас Киров и заместник-кметовете Гроздан Иванов и Иван Митев заедно с гостите извършиха ритуала по зарязване на лозята. „Днес е празник и отдаваме заслуженото на винарите, на лозарите, на тези които произвеждат стралджанските вина и ракии. От 2015 година, от както съм кмет, в Стралджа пак се гледат лозя, възроди се секторът, защото се грижим за това да са опазени лозята от набези. И така ще бъде“, каза днес на лозарите кмета Киров и им пожела хубава и богата реколта.
В Конкурса за най-добро бяло и червено вино, пелин и ракия реколта 2023 г. се включиха общо 31 винопроизводители от град Стралджа, които представиха за дегустация своя продукция. В категория бяло вино се състезаваха 9 вина, за приза при червено вино имаше 12 претенденти, трима участници в категория пелин и за ракия – 7 участници.
И тази година компетентно жури от трима дегустатори, двама представители на „Вила Ямбол” и един представител на организаторите оцениха местните производители на вино и ракия. Празничният ден в Стралджа приключи с наградените в отделните категории:
За бяло вино – първо място за виното на Ангел Йорджев, второ за Стефан Обретенов и трето място за Паруш Йорданов.
Наградените в категория червено вино – първо място – Красимир Манолов, второ – Стоян Тодоров и трето място за Боянка Пачова.
В раздел пелин отличени са: с първо място – Богдан Маринов, второ за Йолина Костова и трето за Георги Захариев.
Категория ракия най-добрите ракии и местни майстори са – първо място – Стоян Тодоров, второ място Диан Стоянов и трето за Стоян Костов.