Призово място за Николай Атанасов

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ УСПЕХ НА ЕДИН БЪДЕЩ ПРАВИСТ

С очерк за Теодор Рузвелт ученикът от ХІІ клас на СУ“П.Яворов“ Стралджа Николай Атанасов Атанасов спечели второ място в 6-тото издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“- Разград, раздел “Публицистични материали за вестник”.
В творческата надпревара на името на видния общественик и разградски журналист Григор Попов, взеха участие 170 представители на 20 области и 35 населени места. Основната тема по която представиха своите разработки бе „Светът под лупа“ с 3 раздела – публицистични материали за вестник, ученически вестници и радиожурналистика и насочен към ученици от II до XII клас в 3 възрастови групи.
Избирайки да участва в този конкурс Николай, който има намерение да учи „право“, всъщност провокира сам себе си за умението журналистически да наблюдава света и проблемите, да изразява личностната си позиция, да докаже интереса си към творческата, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, да отстоява позиция и да демонстрира изградени човешки ценности като доброта, човечност, съпричастност, милосърдие. И успя! Браво!

Светът под лупа
Oчерк
Мъчна задача е да поставиш света под лупа. Той е толкова необятен, а ние сме като хлебарки пред него. Той се мени всяка секунда, а човекът мрази промяната. Лупата ни концентрира в нещо, а ние сме прекалено разсеяни. Страхуваме се да погледнем самите себе си. Как тези страхливи очи тогава ще погледнат света?
Аз имах нужда от това въведение. Не толкова в личността, която ще представя, а в самите нас. Ние сме завързали своите очи с превръзка и не искаме да погледнем, а си нямаме представа колко е красиво, когато я свалиш.
Искам накратко(а тя никак не е кратка) да разкажа историята на един човек, който е погледнал живота в очите. Не с лупа, а направо с микроскоп.
Галеното му име е Теди, но той не е галеник на съдбата. Теди е роден с много тежка форма на астма. През първите си три годинки той трябва да спи изправен, за да не се задуши в съня си. Не му е било лесно на малкия Теди, нали? На седем е едно малко хилаво хлапе и постоянното му боледуване не позволява да ходи на училище. Теди израства затворен между четири стени. Но означава ли това, че той е сляпо хлапе, което не опознава света. Не и в неговия случай. Той започва да опознава света през лупата наречена – книга. С огромна страст започва да чете за околния свят. На десет той има завидни познания по биология, история и литература. Научава се да говори свободно френски, немски и още няколко езика. Всичко това преди да е навършил осемнайсет. Теди префучава през Харвард и започва още по-бурен живот. Той изучава майсторски правото и за две години се превръща в един от най-желаните адвокати в Ню Йорк, но неговата безгранична енергия вече е насочена другаде. Теди влиза в политиката. Временно е управител на местната полиция, където си печели славата на реформатор. Той първи позволява на жените да постъпват на длъжност и въвежда автомобилите в работата на полицая. Отдадеността му е оценена от представители на републиканската партия. Теди е поканен и става член на кампанията за президент на Маккинли. Речите, които изнася, според мнозина са в основата на успеха на Маккинли. За кратко е заместник-министър на военноморските сили, а след това губернатор на Ню Йорк. Маккинли го кани за свои заместник-президент. След шокиращ атентат, който води до смъртта на Маккинли – Теди автоматично става президент.
Ако мислите, че е стихия в професионалния си живот, то това е защото не поговорих за личния му. Теди живее няколко години сам в прерията. Заедно с каубоите, които все още скитат из Дивия Запад през онези години. Изкачва няколко планини. Посещава лично братя Райт и е сред първите хора в историята, които имат възможност да се возят на самолет. Но най-голяма слава печели след като се отказва от поста на заместник-министър на флота, за да поведе доброволческа дивизия, по време на кубинската война за независимост.
Ако не сте се досетили вече – той е Теодор Рузвелт. Или Теди, както той самият настоява да го наричат посетителите на Белия дом.
Рузвелт е изследовател по природа. Той обожава света и иска да опознае всеки детайл от него. Той като под лупа изследва ботаниката, историята, литературата. Взема участие във всяка възможна надпревара и посещава безброй кътчета по света. Рузвелт наистина е поставил света под своята лупа. Време е и ние да го направим.