Празникът на виното и веселието в Стралджа С НАЗДРАВИЦИ И ДЪЖД ЗА БЕРЕКЕТ

На връх Трифон Зарезан природата дари надежда за берекет на стралджанските лозари и винари. Обилният дъжд дойде като обещание, че новата стопанска година ще бъде добра, а това е достатъчно основание за радост. Стралджанци спазиха традицията. С музика и песни посрещнаха празника. „Не е много лесно да се извърви пътят на гроздето до виното. Но стралджанци знаят как да го постигнат. Благодаря на всички лозари и винари, които продължават да поддържат традицията!“, каза в поздравлението си Атанас Киров, кмет на общината, и откри празника. Редом до него бяха инж. Живко Ангелов, председател на ОбС , зам.кметовете Иван Иванов и Гроздан Иванов. Да споделят радостта на домакините гости на събитието бяха д-р Султанка Петрова, зам.министър на МТСП, Христо Колев, зам.областен управител, Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта, Татяна Чанкова, директор на Дирекция „Бюро по труда“ Ямбол.
Достолепно сред присъстващите се открояваше самият Трифон Зарезан. С бъклица вино и с настроение той вдигна първата наздравица. „Плодородието с магия няма да стане!“ напомни Трифон като препоръча на стопаните да подготвят мотиките, препаратите за пръскане и торене. Защото “във виното е истината, но в труда е умората и радостта!“
Докато компетентно жури от специалисти се зае да дегустира предоставените за конкурса домашни вина и ракии, множеството се отправи към лозята. И като одобрение на народната традиция дъждът спря, заиграха ножиците в ръцете на гости и домакини, щедри пожелания се изсипаха, наздравици се вдигнаха. С поклон пред предците и най-ревностните пазители на традицията Трифон Зарезан произнесе клетвата на лозарите и винопроизводителите. Фолклорната група при клуб „Дълголетие“ изпя най-хубавите „лозарски“ песни, хоро се завихри, на което се хванаха и гостите.
Минути по-късно станаха ясни най-добрите производители на вино и ракия в Стралджа. От близо 30 проби се оказа, че най-добро бяло вино приготвя Красимир Манолов, след него се наредиха Стоян Недялков и Стоян Стоянов. При червеното вино титлата „майстор“ получи заслужено Паруш Парушев, на второ и трето място – Дончо Стоянов и Стоян Недялков. За първи път общината включва в конкурса и дегустация на домашна гроздова ракия. Претендентите да оглавят класирането не бяха малко, но най-добра се оказа ракията на Богдан Богданов. На второ място се нареди Добрин Вълков и на трето – Станка Бойчева. С награди за най-добър пелин си тръгнаха Господин Иванов и Величка Петрова.
Догодина повече, благословиха стралджанци!