ПО СТЪПКИТЕ НА СВОБОДАТА

„ПО СТЪПКИТЕ НА СВОБОДАТА“ – под това мото премина организираната от Община Стралджа и училищата – ОУ „Кирил и Методий“ град Стралджа, СУ „П.К.Яворов“ град Стралджа, ОУ „Кирил и Методий“ с.Зимница и ОУ „Христо Ботев“ с.Войника историческа викторина за ученици. Събитието бе по повод Националния празник на България 3 март.
24 ученици от всички училища на общината, в 6 отбора – „Ловци на история“, „Войводи“, „Родолюбци“, „Христо Ботев“, „Четници“ и „Опълченци“ в две възрастови категории в много оспорвана надпревара на знания на исторически факти и събития за Освобождението на България от турско робство, за събитията предшествали голямата дата 3 март, за националните личности и велики имена от българската история, завинаги свързали живота и делото си с идеите на освобождението и свободата.
Учениците от 5-7 клас и от 8-10 клас показаха знания, интерес и любопитство към българската история, важните дати и събития от нашето минало, познаване на фактите и имената свързани с Априлското въстание, Боевете при Шипка, Освобождението на България. Показаха знания за живота и делото на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Георги Раковски, Георги Бенковски…Показаха че знаят и мисли и цитати на големите национални герои Васил Левски и Христо Ботев.
Всеки от отборите имаше възможността и показа познание и по темата за Освобождението на Стралджа и региона от турско робство. Похвално е, че децата и младежите на община Стралджа знаят кога е освободена Стралджа от турско робство, знаят освободителя на Стралджа Панайот Хитов, знаят за Стефан Караджа и връзката му със село Леярово, познават дейността на Трифон войвода и Добри байрактар, знаят името на единственият опълченец Захария Господинов, който живее и умира в Стралджа, знаят че храма „Архангел Михаил“ е свято място, защото в него са пренощували костите на великия Георги Раковски при пренасянето им от София към музея-костница в Котел… Все факти, които убедени сме няма да забравят.
Организаторите на събитието бяха подготвили и забавна част за отборите – сглобяване на пъзели с ликовете на Левски, Ботев, Раковски и Панайот Хитов , както и на паметника Шипка.
За крайното подреждане и отличените отборите се погрижи комисия в състав: Нели Тончева – председател на ОбС Стралджа, Гроздан Иванов – заместник-кмет на община Стралджа и Надя Жечева – журналист и председател на настоятелството на НЧ „Просвета 1892“.
Комисия и публика бе свидетел на отлично представяне на всички отбори, затова и определянето на крайните победители във викторината бе трудно.
Всички участници, в първото по рода си историческо състезание „ПО СТЪПКИТЕ НА СВОБОДАТА“ в общината, получиха Грамоти от името на кмета на община Стралджа Атанас Киров и индивидуални материални награди. А за всяко от училищата имаше и колективна награда – портрет на велик българин.
Община Стралджа изказва благодарност на всички отбори: Отбор „Родолюбци“ на ОУ „Кирил и Методий“ Зимница, отбор „Войводи“ на СУ „П.К.Яворов“ Стралджа , отбор „Ловци на история“ от ОУ „Кирил и Методий“, отбор „Христо Ботев“ на едноименното училище в село Войника, на отборите „Четници“ и „Опълченци“ от СУ „П.К.Яворов“ град Стралджа.