Поредна награда за талантлив стралджански сатирик

СТАНИСЛАВ МАРАШКИ ПОЛУЧИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА САТИРИЧНА КНИГА

Станислав Марашки получи голямата награда за сатирична книга на единадесетото издание на конкурса за хумор и сатира в Кубрат, организиран от Клуб на хумориста „Жарава” и Българско национално радио. Церемонията по награждаването се състоя на 11 май 2018 , когато градът на Лили Иванова прие десетки любители на смеха. Отличието, представляващо грамота и парична премия, беше връчено от председателя на журито Борис Арнаудов, дългогодишен главен редактор на редакция „Хумор, сатира и забава” в БНР, и беше присъдена за монокомедията „Перпетуум-мобиле в бар „Alive „.По този повод Марашки каза:” Моята героиня Мила Игнатова има характер, а това е най-сложно постижимото в една комедия, в която по правило образите са деформирани. Вероятно това са имали в предвид колегите от журито в лицето на Борис Арнаудов, Румен Леонидов и Георги Василски, когато са оценявали пиесата”. Сред другите наградени се откроиха творбите на Александър Щинков, получил първа награда за фейлетон и Дулинко Дулев, класиран на първо място за сатирично стихотво рение.
В „Перпетуум-мобиле в бар “Alive” авторът разказва историята на израстването на републиканска шампионка по лека атлетика. Родена и оформила се като спортен характер в малкото ямболско градче Стралджа, тя доразвива кариерата си в Бургас. В монокомедията присъства обилно локалната бургаско-ямболска топонимия, което не пречи на удачния опит за художествено обобщение.

на сн. Станислав Марашки/вляво/ получава наградата си за „Перпетуум-мобиле” в бар „ Alive „ от ръцете на председателя на журито Борис Арнаудов.