Нови измами

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ СЛЯПО!
Нови информации за телефонни измамници се появиха в района. От областната дирекция на МВР в Сливен също потвърдиха, че през последните дни са зачестили обажданията с цел измама.
Най-често използваната схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”.
По тази схема човек получава телефонно обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Разговорът започва с въпроси от мнимия полицай дали лицето е получавало наскоро обаждане с една от схемите за измина и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани от измамниците, които предстои да станат тяхна жертва.
За да се предотврати всичко това, жертвата трябва да помогне на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците.
В хода на разговора, „мнимият полицай“ заявява, че е необходимо без притеснение да се предоставят наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасата на жилището), уверявайки , че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще бъдат върнати.
Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.
От МВР напомнят , че няма практика полицаи да се свързват и да дават инструкции на гражданите по телефона. Бъдете внимателни, не се доверявайте сляпо на непознати по телефона! При най-малкото съмнение звънете на тел.112.