На Даржевица

ЖИВ Е СПОМЕНЪТ ЗА ГЕРОИТЕ
Повече от 70 години споменът за тревожния, страшен и героичен 30 юни на 44-та година живее в паметта на поколенията. За пореден път в красивата местност Даржевица пристигнаха представители на антифашистки организации от Стралджа, Ямбол, Карнобат, Поляна, Люлин, Първенец, Калчево и др. , за да изразят своето уважение и преклонение пред героично загиналите Георги Калчев/Ламята/, Костадин Дойчев/Васката/ и Христо Брънков/Майстора/.
И сякаш няма нищо по-различно от тогава – еньовчето отново е пожълтило полето, кантарионът пръска уханието си, слънчогледите разперват слънчеви пити… На Даржевица е красиво, но и някак необичайно тихо и дъждовно. И всичко наоколо говори за деня , в който геройски загиват трима млади мъже с чисти и светли мечти. За тях, в памет на героизма и себеотрицанието, в израз на уважение и преклонение, община Стралджа и БАС поставиха възпоменателна плоча с имената и снимките на загиналите. Със силни и прочувствени думи антифашистите от Стралджа разказаха за живота и делото на Ламята, Васката и Майстора. Гроздан Иванов, зам. кмет на общината, сподели вълнението на присъстващите. Да взимаме днес пример от живота на тези смели мъже означава да работим и живеем така щото да бъдем полезни за себе си и за обществото, да съхраним добродетелите, които ни правят истински хора,каза той след което за активна антифашистка дейност връчи награда на Георги Александров, общественик и дългогодишен председател на БАС – Стралджа.
И стихотворения във възхвала на безсмъртието прозвучаха, и песни за подвига и героизма се запяха. Венци и цветя полегнаха на паметника. С въздишка и поклон всеки от присъстващите изрази уважение и преклонение пред безстрашието и родолюбието на загиналите. И с обещанието: няма да ви забравим!