Кметът Атанас Киров в търсене на решение на проблема със замътняването на водата на Стралджа

По настояване на кмета на община Стралджа Атанас Киров се проведе среща с ръководството на ВиК-Ямбол, РЗИ и Областна администрация. Повод за събирането бе продължителното и притеснително замътняване на питейната вода на територията на град Стралджа и някой от близките населени места. Проблемът има своето начало още от лятото на 2023 година, когато за по няколко дни от чешмите на хората тече мътна вода. Същият проблем се получава и в края на декември и до сега стават все по-чести периодите, в които водата от чешмите е с повишена мътност. Повече от ясно е, че хората за проблема сигнализират кметовете по места и кмета на общината, а не отговорното за това ВиК дружество. Затова кметът Атанас Киров алармира за проблема.
За причините, проблемите, вариантите за решения и спешните мерки, за ангажиментите на институциите, в срещата участие взеха освен кметът на община Стралджа Атанас Киров и неговите заместници Гроздан Иванов, Иван Митев и Александър Станчев, заместник-областният управител на област Ямбол Николай Костадинов, управителят на ВиК Христина Микуцева, инж. Светослав Бакалов и Петър Стоянов от ВиК, директорът на РЗИ д-р Радостина Калчева, началникът на „Държавен здравен контрол“ в РЗИ Таня Ружева.
„Проблемът е сериозен. Водата в Стралджа и в Лозенец, Воденичане, Атолово стана тенденция да тече от чешмите мътна. Хората се притесняват, готови са и на гражданско неподчинение, ако не се вземат реални мерки за подобряване качеството на водата. Отговорни сме и към децата в детските градини, училищата, социалния патронаж…“ , каза кметът Атанас Киров.
Според прдставителите на ВиК повишената мътност на водата се дължи на добива на водата от един от кладенците и свръх загуби на вода по трасето, които загуби водят до изчерпване на водните запаси. Данните на ВиК показват, че в района и през летния и през зимния период има почти еднакъв разход на вода, което не е естествено и ще бъде проверено.
Според данни от направени проби на РЗИ, водата е с повишена мътност, но без повишени показатели за тежки метали. Тя е с неприемлив цвят и мирис, но не е опасна за здравето на хората. От Здравния инспекторат дават напътствия водата да се филтрира при възможност.
По настояване на кмета на Стралджа бяха поети от всички институции конкретни и ясни ангажименти. За да се реши проблемът на хората общината също ще се включи, въпреки, че няма преки отговорности по ВиК структурата, категоричен бе кметът Киров, за да не стигне до най-неприятния вариант – режим на водата, при продължаващи загуби,
Незабавно общински служители, служители на МВР и ВИК започват строг мониторинг за незаконните отклонения по главните водопроводи и разхищението на вода. Особено внимание ще се обърне на циганските махали дали се пилее вода.
От ВИК – Ямбол поеха ангажимент за по-дългосрочно решение на проблема с въвеждане на нов водоизточник, дейност, за която обаче според дружеството ще му бъде нужно времзе от 6 до 8 месеца за изграждане и експлоатация. До тогава на входните водомери на детските градини и местата за приготвяне на храна на деца и възрастни ще бъдат поставени филтри, които допълнително да пречистват водата.
За повече спокойствие и сигурност на гражданите, в периода и РЗИ се ангажира да правят периодично проби на питейната вода.