Информационна кампания

„ВНИМАНИЕ! ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ!“
Днес в Стралджа стартира организираната от ОДМВР Ямбол, в партньорство с „Български пощи“ ЕАД, информационна кампания „Внимание! Телефонни измамници!“ Тя е насочена към възрастните, самотно живеещите и трудно подвижни жители на областта и общината и цели повишаване информираността им за механизма на телефонните измами, използваните сценарии, поведението на измамниците, как да се предпазят и да потърсят помощ при телефонни атаки. Във всички населени места в областта, със съдействието на служителите от „Български пощи“ ЕАД, при получаване на пенсията си, всеки гражданин получава и информационни материали, съдържащи основни препоръки за предпазване от действията на измамниците. Флаерите са с големина на банкнота и се дават с препоръката, след прочитане на информацията, да останат в портфейлите на гражданите, така че ако случайно бъдат въвлечени в заблуждение и в притеснението си предприемат даване на пари, при отваряне на портфейла, отново да им бъде привлечено вниманието, че е възможно да станат жертва на измамници. Същите информационни материали ще се разпространяват и в други достъпни за възрастните хора места като офиси на банки, в кметствата по селата и др.
Полицейски служители ще посещават на адрес самотно живеещи и трудно подвижни хора и в свободен разговор ще им припомнят за опасността от злонамерени действия на измамници по телефона, на улицата, в домовете им. При посещенията си в пенсионерските клубове полицейските служители ще провеждат беседи, разяснявайки най-актуалните сценарии за измами и как гражданите да се предпазват от тях.
81- годишния дядо Въльо обещава старателно да прочете листовката. Признава, че на три пъти измамници са пробвали да го „преметнат“, но не са успели. „Няма да се дам!“ категоричен е той и определя инициативата като полезна.

ПРЕПОРЪКИТЕ НА ОДМВР ЯМБОЛ:
ВНИМАНИЕ!ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ!
Не давайте пари, поискани по телефона, независимо кой и защо се обажда! Рискувате да бъдете измамени!
Не се доверявайте на телефонни обаждания, колкото и логично и достоверно да ви звучат!
Не предоставяйте лични данни и информация за свои близки по телефона!
Не давайте пари на непознати хора, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
Не допускайте непознати в домовете си и по никакъв начин не им показвайте с какви пари и ценности разполагате!
Измамниците използват различни сценарии, представят се за близки, роднини, лекари, полицаи, социални служители и др., но винаги искат пари.
Помнете: Ако получите обаждане от непознат, не отговаряйте на въпроси, незабавно прекъснете разговора. Опитайте се да се свържете със свои близки или сигнализирайте на тел. 112!