Информационна кампания

„ВНИМАНИЕ! ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ!“
Днес в Стралджа стартира организираната от ОДМВР Ямбол, в партньорство с „Български пощи“ ЕАД, информационна кампания „Внимание! Телефонни измамници!“ Тя е насочена към възрастните, самотно живеещите и трудно подвижни жители на областта и общината и цели повишаване информираността им за механизма на телефонните измами, използваните сценарии, поведението на измамниците, как да се предпазят и да потърсят помощ при телефонни атаки. Във всички населени места в областта, със съдействието на служителите от „Български пощи“ ЕАД, при получаване на пенсията си, всеки гражданин получава и информационни материали, съдържащи основни препоръки за предпазване от действията на измамниците. Флаерите са с големина на банкнота и се дават с препоръката, след прочитане на информацията, да останат в портфейлите на гражданите, така че ако случайно бъдат въвлечени в заблуждение и в притеснението си предприемат даване на пари, при отваряне на портфейла, отново да им бъде привлечено вниманието, че е възможно да станат жертва на измамници. Същите информационни материали ще се разпространяват и в други достъпни за възрастните хора места като офиси на банки, в кметствата по селата и др.
Полицейски служители ще посещават на адрес самотно живеещи и трудно подвижни хора и в свободен разговор ще им припомнят за опасността от злонамерени действия на измамници по телефона, на улицата, в домовете им. При посещенията си в пенсионерските клубове полицейските служители ще провеждат беседи, разяснявайки най-актуалните сценарии за измами и как гражданите да се предпазват от тях.
81- годишния дядо Въльо обещава старателно да прочете листовката. Признава, че на три пъти измамници са пробвали да го „преметнат“, но не са успели. „Няма да се дам!“ категоричен е той и определя инициативата като полезна.

ПРЕПОРЪКИТЕ НА ОДМВР ЯМБОЛ:
ВНИМАНИЕ!ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ!
Не давайте пари, поискани по телефона, независимо кой и защо се обажда! Рискувате да бъдете измамени!
Не се доверявайте на телефонни обаждания, колкото и логично и достоверно да ви звучат!
Не предоставяйте лични данни и информация за свои близки по телефона!
Не давайте пари на непознати хора, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
Не допускайте непознати в домовете си и по никакъв начин не им показвайте с какви пари и ценности разполагате!
Измамниците използват различни сценарии, представят се за близки, роднини, лекари, полицаи, социални служители и др., но винаги искат пари.
Помнете: Ако получите обаждане от непознат, не отговаряйте на въпроси, незабавно прекъснете разговора. Опитайте се да се свържете със свои близки или сигнализирайте на тел. 112!

Сподели във Фейсбук…
Share on Facebook

Facebook