Златни сватби в Тамарино

КОГАТО ЛЮБОВТА НАВЪРШИ 50
Държат се за ръце, гледат се в очите с неподправена любов, усмихват се щастливо. Иванка и Вълчо Вълчеви и Цонка и Петър Петров, семействата, които в Тамарино отбелязаха своя 50-годишен съвместен семеен живот. Нямаше нужда от доказателства, че се обичат все така горещо както в младостта. Те, истинските чувства си личат!
Преминали през много трудни житейски моменти, преодолявали всичко заедно и днес те се чувстват уверени, силни, щастливи. Радостта им споделиха Атанас Киров, кмет на общината и Роска Стойкова, секретар. Организатори на събитието бяха читалище и кметство Тамарино.
Родената в Сламино Иванка се запознава с Вълчо при едно гостуване на събор в Първенец. След тайни срещи решават да се сгодят, но нетърпението на Вълчо го кара да събере дружина и изпреварващо да си открадне булката. Тя пък, нали си го обича, му пристава и боса се метва на каруцата, за да пристигнат в родното село на Вълчо. След одобрението на жениха от родителите на невестата, най-сетне идва ред на истинския годеж. Плод на голямата любов между младите са дъщерята Катя и сина Демир. Днес семействата се радва и на внуци.
Запознаването на Цонка и Петър е съпътствано с любов от пръв поглед. Създават щастливо семейно гнездо, отглеждат с любов двете си деца Живка и Христо, радват се на внуци, възпитани в честност, трудолюбие, уважение към по-възрастните.
И двете семейства не пропускат да отбележат, че са доволни от живота си. „Простирахме се според чергата си, живяхме щастливо и достойно!“, признават те. И откриват кои са тънкостите на щастливия 50-годишен семеен живот:

– Не се страхувайте да правите компромиси
– Съобразявайте се с мнението на половинката
– Вземайте заедно решенията
– Почитайте родителите си
– Съхранявайте добрите спомени, забравете лошото
– Обичайте се и уважавайте семейните ценности

Отбелязването на златните сватби се превърна в селски празник за Тамарино. Не напразно за това бе избран знаковия 15 септември , когато е построена местната църква на името на св.София и нейните дъщери Вяра, Надежда, Любов. Недялка Илиева, кмет на селото, не само припомни историята на храма строен през далечната 1923г. , но пресъздаде и живота на двете семейства с интересни подробности, които развълнуваха всички. Кметът на общината Атанас Киров, който лично поздрави юбилярите, им връчи поздравителни адреси и подаръци. Сред гостите на събитието се открояваше младата Ашли от Шотландия, чиито родители живеят в Тамарино. Облечена в народна носия, дълбоко развълнувана от празника, бъдещия неврохирург сподели: „Едва сега разбирам защо моите родители са толкова щастливи в Тамарино. Защото имат чудесни приятели. Обичам България!“
Народните песни на фолклорната група при читалището обогатиха програмата , 18-годишната Никол зарадва всички с изпълнение на популярни песни, а детския състав на „Въжички“ със своите танци и настроение вдигна всички на хорото.