ЗАЛЕСИТЕЛНА АКЦИЯ В С. ПОЛЯНА

ЮИДП Сливен ТП ДГС Тунджа призовават тази събота гражданите да се включат в залесителна акция край с. Поляна

След проведената първа съвместна акция по залесяване, организирана от Югоизточно държавно предприятие и Гората.бг  в Община Сливен и проявеният интерес от страна на гражданите, решихме да дадем възможност, и на доброволци от Област Ямбол да се включат в нашите дейности по увеличаване възпроизводството на горите.

Ще бъде извършено попълване на култури от червен дъб и среброслистна липа, с дръвчета от горско плодни видове в община Стралджа, в землището на с. Поляна. Площта на едногодишната култура е 117 дка, поради което посадните места, на които ще се попълва, ще бъдат маркирани и подбрани, така че да не затрудняват гражданите.Фиданките са дарени от Гората.бг и са от махалебка, киселица, слива и дюля, като целта им е да се осигури храна на дивеча, птиците и пчелите.

ЮИДП ДП Сливен залесява близо 4000 дка всяка година, като ДГС Тунджа дава най-големия принос в тази дейност – през 2021 г. са предвидени близо 1300 дка, които ще бъдат изпълнени до края на годината. Желаещите да се включат в тази инициатива ще имат възможност да видят създадени култури през последните 5-6 години, в землището на с. Поляна от цер, червен дъб, атласки кедър и черен бор, които са с много висок процент на прихващане и добро развитие.

Организаторите сърдечно канят всеки желаещ да посади дърво да се включи в инициативата, като за целта са осигурени 2000 фиданки и инструменти за засаждането им. Залесяването е доброволческо, напълно безплатно за участниците и всеки е добре дошъл без нужда от записване. Служители от Държавно горско стопанство – Тунджа и ЮИДП Сливен ще бъдат също на място през целия ден, за да съдействат на гражданите с професионални съвети.

Сборният пункт за всички желаещи да се включат в акцията по засаждане ще бъде в 11:00 ч. на 4 декември /събота/, на 3 км след разклона за с.Леярово, в посока с. Камен връх. Тук ще откриете точни координати на локация: 42.17’14’’N 26.47’35’’E. Обектът се намира съвсем близо до асфалтовия път, от лявата му страна, като колите могат да се паркират на черния път.

Организаторите призовават всички участници да са с подходящи дрехи и обувки и да носят със себе си храна, вода, усмивки и добро настроение. Засаждането на дърветата ще премине при спазване на всички противоепидемичните мерки.

При невъзможност събитието на бъде осъществено, поради метеорологичните условия, ще бъде публикувана информация, за кога се отлага съвместната дейност, на официалната страница на ДГС Тунджа във facebook.