В Общински исторически музей

ДАРЕНИЕ НА ЦЕННИ АНТИКИ
Войнишка дървена манерка окантена с железни обръчи и метално канче, изработено от снаряд, са новите предмети, постъпили като дарение в Общинския исторически музей на Стралджа. Те са дарение от Атанас Симеонов от Лозенец, който от дълги години е съхранител и пазител на семейните реликви.
Предметите са собственост на ефрейтор Железчо Андреев Стефанов от Лозенец, участник в Междусъюзническата война, загинал геройски в легендарната битка при Кукуш на 21 юни 1913г. В Лозенец остават сираци четирите му деца. Днес името на героя може да се види изсечено на паметника в родното село.
Не може да не изпиташ вълнение когато държиш в ръцете си, когато разглеждаш такива реликви, които „говорят“ за битки и победи. Видът на манерката е особено оригинален, тя изглежда като бъкле, а попаднало вътре парче от осколка, доказва „участието“ й в битки. Боецът вероятно е носел редовно със себе си манерката , в кратките минути на отдих между сраженията сигурно е отпивал по глътка вода, за да продължи напред в името и за свободата на родината. Интересно е , че канчето, неделима част от раницата на Железчо, е ръчно изработено от снаряд, един от тези, които пред очите му разкъсвали телата на другарите. Там, в окопа, където мъката по загиналите те хваща за гърлото… Вероятно това е било своеобразен поклон пред жертвите на една война. Можем само да гадаем! Но хубавото е , че благодарение на родолюбиви българи антиките са запазени до днес и стигат до съвременниците с посланието:Помнете!