В Зимница знаят и помнят

ПОКЛОН ПРЕД ОСВОБОДИТЕЛИТЕ
Гроздан Иванов и Александър Станчев, зам.-кметове на община Стралджа заедно с Милен Стамов, кмет на Зимница, местният свещеник и общественици се събраха на 18 януари в църквата „Св.Димитър“, за да отбележат една от знаковите исторически дати за селото – Освобождението от турско робство.
Според публикация на краеведа Атанас Димов, който описва историята , след освобождението на Ямбол от турските поробители на 17 януари от ескадрон казаци предвождани от полковник Бакланов – командир на 23 –ти Донско – казашки полк, същия ден два разезда от казаци са изпратени с разузнавателна цел в посока към Одрин и Шумен. На 18 януари разездът, изпратен в посока Шумен, пристига в Къшлакьой /дн.Зимница/ . И този ден се счита за освобождението на селото от турския гнет. Паметна плоча напомня на поколенията за онези дни. И днес зимничани и гости направиха своя поклон пред историята и подвизите на освободителите.
Непосредствено след тези събития и преминаването на други руски сили от Котел към Сливен се сформира Бургуджийския / дн. Горно Александрово/ отряд, който има задача да настъпи по посока Карнобат – Айтос – Бургас и донася свободата на селищата от тази част на България.